keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2007

Muutama sana musiikista

Olen tässä viime aikoina pohtinut musiikkimakuani ja miten siitä on sellainen tullut. Vastausta siihen ei varmaan löydy mutta kuljetaanpas hieman ajassa taakse päin ja katsastellaan mitä olen kuunnellut vuosien varrella.

Synnyin vuonna -85, kauan on aikaa siis...
Lapsuudesta en muista musiikista oikeastaan paljoakaan. Jotain lastenlauluja kai kuuntelin. En kyllä niitäkään paljon. Hämärä muistikuva on jossain vaiheessa biiseistä Rebell Yell ja Final Countdown.
Ja Smurffit soivat jo silloin. Ainakin muistan Nörttismurffi ja Pattismurffi biisit.

CD-soittimen (vieläkin sama) sain joskus ala-asteella ollessani. Ensimmäisiä levyjäni olivat Aqua ja Paradisio, josta tulee vieläkin mieleen Duke Nukem 3D kun sitä pelatessa sitä kuuntelin. Rednexin muistan myös noilta ajoilta. Wish You Were Here iski jo silloin. Ja tietenkin myös ne menevämmät rallit. Vielä yksi artisti pitää lapsuudesta mainita. Princessa. Nauhoitin sen serkun levyltä kasetille ja pidin siitä kovasti vaikka niin rauhallista olikin. Juontaako täältä asti kiinnostukseni myös kauniiseen naisääneen?

Yläasteaikanakaan en musiikkia kovasti kuunnellut. Jotain mitä mp3 tiedostoina kavereilta sain. Levyjä en paljon ostellut. Taitaa kyllä Frederikin, Irwinin Dingon ja Yön kokoelmat tuolta ajalta. Dingon kuuntelemisesta jäi mieleen se kun jäin yksin kotiin kun muut lähtivät sukulaisen johonkin juhlaan ja olin juuri saanut sen levyn ja kuuntelin sitä todella paljon. Rippikoulusta muistan Daruden Sandstormin. Oli juuri silloin noussut hitiksi. Rippileiriltä käytiin myös jossain tapahtumassa missä soitti The Rain. Sen biisit jäivät myös mieleen. Yllätti miten hyvää myös gospelmusiikki voi olla. "Sun salaisissa haaveissa, joku rakastaa sua niin että sydämeen sattuu."

Yhdeksännellä luokalla ollessani kuulin ensimmäistä kertaa Nighwishiä. Kiinnosti sen verran että sain veljeni hankkimaan kyseistä bändiä mp3:sina minulle. Kuuntelin sitä todella paljon ja jäin koukkuun. Ensimmäinen todellinen levyhankinta olikin Nightwishin 4 cd:n kokoelma. Rakastuin bändiin heti. Siitä sitten alkoi muutenkin musiikin kuuntelu kiinnostamaan enemmän. Tutustuin Sonata Arcticaan ja Stratovariukseenkin. Sonata Arctican Tony Kakon ääni viehätti kovasti. Miten joku mies voi laulaa niin kauniisti.

Sonata Arctican keikka Viitasaarella olikin ensimmäinen keikka jonne menin ihan pelkästään bändin vuoksi. Jossain gospelkeikoilla olin veljeni siivellä käynyt, lähinnä seuraksi. Vettä satoi ja bändi oli myöhässä. Silti aivan uskomaton kokemus. Muistan vieläkin kuinka siellä järven rannassa Tony Kakko lauloi hyräillen Salaisien Kansioiden tunnaria. Olin märkä ja onnellinen.

Lukiossa kuunneltiin kavereideni kanssa kaikkea mahdollista karua musiikkia, kun autolla lenkkiä heitimme. Kikkaa, Eläkeläisiä, iskelmää... Lauloimme myös kovasti tuohon aikaan.

Tämän jälkeen musiikin kuuntelu alkoi yhä enemmän ja enemmän kiinnostamaan. Myös muut kuin heavybändit. Maija Vilkkumaa, Kaija Koo, Indica...

Ruisrock oli ensimmäinen iso festari jolla käytiin. Ja mikä parasta (Eläkeläisten lisäksi) pääsin ensimmäistä kertaa näkemään Nightwishin livenä. Aivan mahtavaa.

Nykyisin ostan levyjä melkein kerran tai pari kuussa, rahatilanteesta riippuen. Keikoilla tykkään käydä ja huomaan aina löytäväni uusia bändejä mistä kiinnostua. Kuten nyt viime viikolla ostamani Battlelore. Ihan mukavalta vaikutti.

Enempää en jaksa nyt kirjoittaa. Ei tämä ketään varmaan edes kiinnosta. Tässähän menisi ikä ja terveys kun alkaisi kunnolla muistelemaan. Joskus kyllä voisin laittaa sen listan levyistäni tänne. Tietäisipä itsekin mitä kaikkea sitä on vuosien varrella hyllyyn kertynyt. Suurin osa oudommista levyistä on kyllä tullut saatua lahjaksi tai ostettua halvalla kirpparilta jonkun yllyttämänä, mutta hieno levyhylly minulla silti on. Siitä olen ylpeä.

Koulussaopittua: "Vanhapiika/varas"
Humppa Soi: Pricessa: Try To Say I'm Sorry
Humpastalainattua: "Should I apologise or forgive you
There is still a melody inside of me"

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jestas, sä sait mut tuntemaan itseni vanhaksi. Mp3:sia yläasteella..?!?

Jose / ajastaika.com kirjoitti...

Sun musiikkimakus alkaa paljastua pelottavan samanlaiseks ku mun! Rebel Yell ja Final Countdown soi ahkeraan joskus ala-asteen puolessa välissä täälläkin. Aqua, Paradisio, Rednex ja Princessa samoin olivat kuuntelussa. Smurffien ilmestyminen levymarkkinoille on myös jäänyt hyvin mieleen. Ja sitten just tämä raskaampi musiikki vs. Kaija Koo.

Pieni poikkeus kuitenkin, mikä tosin ei sinänsä liity musiikkiin: mä pelasin Duke Nukemin sijaan Doomia. :D

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaapas. Mukava muistelohan tuo oli - varmaan sulle mutta myös meille muille :)

Anonyymi kirjoitti...

Moih..mielenkiintoista, tuo oli juuri kuin minun nuoruuteni (vaan kai tässä vieläkin nuoria ollaan) Lisäksi voisin mainita leevi & the leavingsin..siinä kun ensimmäisiä kännejä oteltiin:)
lisää meseen jos haluat,niin jutellaan nuoruudesta lisää. Osoite on oulurules@hotmail.com

Olen oulaisista..24-vuotias elämästä nauttiva nuorimies:)

Syysterveisin Marko

generated by sloganizer.net